بوشهر غذای محلی
دمی لخلاخ
لخلاخ از کلمه عربی «لخلخه» بهمعنای بوی خوش میآید.
این غذا از سواحل عربی خلیج همیشه فارس گرفته شده و بیشتر در سواحل ایران جا افتاده است.
مردم محلی معمولا این دمی را با ماهیهایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه میکنند.
برای تهیهی این غذای خوشمزه علاوه بر ماهی، از برنج، سیر، پیاز، کره یا روغن، شوید (شبت) و ادویهجات نیز استفاده میکنند. البته گاهی در کنار شوید، گشنیز و مقدار کمی شنبلیه هم در پخت آن به کار میبرند. این پلو در بوشهر از محبوبیت زیادی برخوردار است.
یتیمک بوشهری
یتیمک یکی از غذاهای محلی استان بوشهر که گوشتی نیست و بهدلیل وجود موادی همچون لوبیا، ارزش غذایی و رژیمی
بالایی دارد.
یکی دیگر از موادی که در بوشهر و جنوب کشور جزئی از فرهنگ غذایی به شمار میرود، تمر هندی است که یکی از مواد
اصلی یتیمک را تشکیل و بههمراه بادمجان طعمی بسیار لذیذ به آن میدهد.
ویژگی اصلی این غذا تند بودن آن است که اغلب غذاهای جنوبی چنین مشخصهای دارند.
این غذا با یتیمچه که در برخی از نقاط ایران به روشهای مختلفی طبخ میشود، تفاوت دارد.
مواد تشکیلدهندهی اصلی یتیمک شامل بادمجان، لوبیا چشمبلبلی، پیاز و تمر هندی میشود.
میگو پلو بوشهری
میگو پلو یکی از غذاهای محلی بوشهر است که در سراسر این استان طبخ میشود.
طبق ذائقهی جنوبیها این غذا طعمی تند دارد که البته میتوانید میزان تندی آن را بر اساس میل خودتان تنظیم کنید. تفاوت اصلی میگو پلوی بوشهری با میگو پلویی که در سراسر کشور پخت میشود، در استفاده از تمر هندی است که طعمی خاص به آن میدهد. میگو یکی از موجودات دریایی است که در کشور ما بهخصوص در میان جنوبیها طرفداران زیادی دارد. این مادهی غذایی ارزشمند، سرشار از پروتئین، امگا ۳، مواد معدنی، و همچنین دارای خواص آنتیاکسیدانی و آنزیمی است که برای مقابله با بیماریهایی همچون سرطان، آلزایمر، فشارخون، کمخونی، بیماریهای قلبی عروقی و تقویت سیستم ایمنی بدن کاربرد دارد، پس از مصرف این مادهی مغذی غافل نشوید.
بهعلاوه اگر به گوشت قرمز علاقهای ندارید، میگو جایگزین خوبی برای آن خواهد بود.
قلیه ماهی
شاید بتوان قلیه ماهی را مشهورترین و پرطرفدارترین غذای بوشهر نامید.
البته این غذا در شمال و جنوب کشور به شیوههای متفاوتی طبخ میشود.
بدیهی است که دستور پخت بوشهری این غذا هم طعمی متفاوت نسبت به روشهای دیگر دارد.
این غذا در بوشهر قلیه خوانده میشود و اگر روزی مهمان مردم محلی این استان شدید، به احتمال زیاد یکی از غذاهایی است
که بر سر سفره حاضر خواهد بود.
محتویات اصلی این غذا شامل ماهی، سبزی قلیه (گشنیز و شنبلیله)، تمر هندی، پیاز، ادویهجات (نمک، زردچوبه و فلفل) و آرد
گندم میشود.
بهترین نوع ماهی برای پخت این غذا سنگسر، هامور، شیر و سرخو است. یکی از نکتههای مهم در طبخ قلیه ماهی بوشهری مخلوط کردن آرد و تمر هندی باهم است. در جنوب معمولا این غذا را که آماده کردن آن زمان کمی میبرد، بههمراه للک یا شکر پلو میل میکنند که البته طعم تند و ترشان در کنار پلوهای شیرین ترکیبی مناسب میسازد، اما شما میتوانید از پلوی ساده یا زعفرانی هم استفاده کنید. یادتان باشد مانند اغلب غذاهای بوشهری، این غذا هم باید تندی زیادی داشته باشد.