شهر ها

شیراز پاسارگاد

شیراز پاسارگاد

شیراز پاسارگاد

پاسارگاد مهد تمدن ایران و یک بنای باشکوه و قدیمی است. که درنزدیکی شهر شیراز یکی از کلان شهر های مهم و اصلی کشور قرار دارد.

ما نیز قصد داریم در این مقاله درباره این شهر باشکوه و بینظیر در شیراز بین صحبت کنیم با ما همراه باشید تا بهترین مطالب را در اختیار شما قرار دهیم.

از گذشته تا کنون:

 در دوران هخامنشی، این شهر به عنوان یک باغ با کاخ‌های ایرانی و تالارهای با ستون‌های عظیم‌الجثه شناخته می‌شد، مانند کاخ‌هایی که در فیلم‌های قدیمی مشاهده می‌کنید.

پاسارگاد شامل سازه‌هایی چون مسجد، آبنمای باغ شاهی، باغ پادشاهی، کاخ دروازه، کاخ بار عام، قصر اختصاصی، آتشکده، دو کوشک، آرامگاه کمبوجیه و کاروانسرای مظفری است. آرامگاه کوروش، یکی از جاذبه‌های گردشگری مهم این مجموعه است و در گذشته به عنوان مشهد مادر سلیمان شناخته می‌شد.

پنجمین مکان ثبت شده در لیست آثار ملی سال ۱۳۸۳، منطقه گردشگری پاسارگاد است. این منطقه با قدمتی به دوران پارینه سنگی باز می‌گردد و در ۱۳۰ کیلومتری شمال شیراز واقع شده است. شهر پاسارگاد که اولین پایخت حکومت هخامنشی بوده، در کتب تاریخی به دستور کوروش کبیر ساخته شد. با احاطه به دشتی بزرگ، این شهر ۱۶۰ هکتار وسعت دارد.

در قرن هفتم، آرامگاه کوروش که مشهد مادر سلیمان نامیده می‌شد، با سنگ‌های طویل هفت متری در آغاز باغ‌های سلطنتی قرار داشت. در قرن دهم، یک مسجد نیز در اطراف آن احداث شد که تا قرن ۱۴ مورد استفاده قرار گرفت.

نام پاسارگاد از کجا آمده و وجه تسمیه آن چیست؟

گرچه حدود ۲۰۰ سال از تغییر نام دشت مرغاب به پاسارگاد شیراز می‌گذرد، اما هنوز دلیل اصلی این تغییر نام مشخص نیست و بحث‌ها و اختلافات زیادی در این زمینه وجود دارد. هرودوت، یکی از اولین افرادی بود که در این خصوص نظر داد و در کتابش ذکر کرد که “پاسارگادی” نام مهم‌ترین قوم و عشیره پارسیان بوده و هخامنشیان از این نسل برخاسته‌اند.

پس از هرودوت، کتزیاس، پزشک یونانی داریوش دوم و اردشیر دوم هخامنشی، نام “پایتخت کوروش” را به کار برد و از آن‌جایی که او در ایران زندگی می‌کرده بود، امیدوار بود که با این نام آشنا باشند.

به‌طور کلی، هنوز اتفاق نظری درباره وجه تسمیه پاسارگاد حاکم نیست و واژه‌های مختلفی نظیر دژ پارسیان، محل استقرار پارسیان، تختگاه پارسه، زیستگاه پارسیان، شهر قدیم ایران و پایتخت کوروش بزرگ برای توصیف آن به کار رفته‌اند.

جاهای دیدنی پاسارگاد شیراز:

شیراز پاسارگاد

پاسارگاد، خلاف انتظار عموم، تنها شامل مقبره کوروش نیست؛ بلکه اطراف آن میزبان کاخ‌های فراوانی است. با این حال، آرامگاه باشکوه این شهر، به عنوان مهم‌ترین ساختمان با جذابیت شناخته می‌شود.

با این حال، لازم به ذکر است که در چند سال اخیر، برخی از این ساختمان‌ها در حال مرمت هستند. اطراف این شهر نیز شاهد کارهای درخت‌کاری، چمن‌کاری، و طراحی فضای سبز و… هستیم که به طور قابل توجهی زیبایی و جذابیت پاسارگاد را ارتقا داده‌اند.

در سفر به پاسارگاد، این شهر تاریخی که حاوی روزهای مهمی از تاریخ ایران باستان است، علاوه بر ملاقات با آرامگاه کوروش کبیر، با جاهای دیدنی فراوانی روبه‌رو می‌شوید. در ادامه به برخی از جاهای دیدنی پاسارگاد شیراز اشاره خواهیم کرد.

آرامگاه کوروش کبیر

یک نکته جالب این است که بلوک‌های این مکان با بست‌های آهنی کنار هم قرار گرفته‌اند.

بنای آرامگاه کوروش، با وجود سادگی ظاهری، بسیار تحسین‌برانگیز، باجذبه، و قابل‌احترام است که در نگاه اول هر بیننده‌ای را به خود جذب می‌کند.

آرامگاه کوروش کبیر مجموعه باغ شاهی

باغ شاهی که بخش عمده‌ای از مجموعه پاسارگاد را تشکیل می‌دهد، در زمان احداث خود نوآوری بزرگی به حساب می‌آمد. این باغ الهام‌گرفته از باغ‌های شاهی هند و باغ‌های دوره صفوی بود و در دوران اوج خود با درختان و گل‌های رنگارنگ بسیار بزرگ بوده است. گستردگی، وسعت، و طرح باغ شاهی نشان‌دهنده یک باغ باز و زیبا است که در آن از روش گردش آب در آبنماها و آبراهه‌های باغ برای آبیاری استفاده می‌شد. این آبنماها همچنین به عنوان مجسمه و تندیس‌های زینتی برای افزودن زیبایی به فضای باغ مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

باغ شاهی پاسارگاد کاخ اختصاصی پاسارگاد شیراز

طبق یافته‌ها و تحقیقات تاریخی، به نظر می‌رسد که این کاخ به عنوان اقامتگاه و منزل مسکونی کوروش بزرگ استفاده می‌شده است. تزیینات این بنا، اگرچه ساده به نظر می‌رسند، بسیار زیبا و چشم‌نواز هستند. درگاه‌ها اصلی و فرعی این کاخ نیز نقش‌هایی از شاه با لباس‌های سلطنتی باشکوه دارند.

درباره پاسارگاد شیراز

فرهنگ بومی شیراز

پاسارگاد آباده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *